A D-vitamin hiány és az epilepszia

dvitaminAz Epilepsy Research folyóirat kutatói úgy találták, hogy a D-vitamin hatással lehet az epilepsziás betegekre, attól függően, hogy milyen gyógyszereket szednek.

Az epilepszia egy neurológiai rendellenesség, amely érinti az idegsejtek működését az agyban, így alkalmanként rohamokat idéz elő. A súlyos rohamok és a néhány másodpercig tartóak esetenként mások és mások, valakinél csak hosszú remegés formájában tör elő a baj. A epilepsziát azután diagnosztizálják, miután valakinél már kétszer jelentkeztek ezek a rohamok.

Az epilepszia közös kezelése az antiepileptikumok használata. Ennek két fő fajtája van: az enzim indukáló és a nem enzim indukáló gyógyszerek. Az előbbi növeli azon enzimek számát, amelyek hatékonyak, ugyanakkor növelik a csontritkulás kockázatát.

Mivel a D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségét illetően, a kutatók meg akarták vizsgálni, hogy mi a különbség a D-vitamin mennyisége között azoknál, akik enzimredukáló, illetve azoknál, akik nem enzimredukáló készítményeket szedtek. A résztvevők 596-an voltak és három évig vizsgálták őket. A D-vitamin szintje mindenkinek alacsonyabb volt, mint 20 ng/ml, függetlenül attól, hogy milyen gyógyszert szedett.  Azonban sokkal nagyobb arányban voltak a D-vitamin hiányban szenvedő betegek annál a csoportnál, akik enzimredukáló gyógyszereket szedtek. Tehát megállapították, hogy azoknál az epilepsziás betegeknál, kik gyógyszereket szednek, nagy szükség van a D-vitamin pótlására, különösen igaz ez az enzimredukáló gyógyszereket szedőkre.