A méhnyakrák és a D-vitamin

d-vitamin13.jpgA méhnyakrák a méhnyak felszínén kezdődik el. Ez az anyaméh alsó része, ami a hüvelyhez vezet. A méhnyakrák évente 12700 nőt érint csak az Egyesült Államokban és közel 4300 halálos áldozatot követel minden évben.

A méhnyakrák fő kockázati tényezői

  • - HPV vagy humán papilloma vírus.
  • - a dohányzás. A dohányzás gyengíti a méh felszíni sejtjeinek kapcsolatát, így azok elrákosodhatnak. Ráadásul a dohányzás csökkenti a D-vitamin szintjét a vérben. A nők, akik sok gyümölcsöt és zöldséget esznek, kisebb eséllyel szenvednek majd ettől a betegségtől.
  • - A napfényhiány is növeli a méhnyakrák kockázatát.

A D-vitamin és a méhnyakrák

Japánban a kutatók azt találták, hogy azoknál a nőknél kisebb eséllyel fordul elő a méhnyakrák, akiknek a vérében megfelelő szintű a D-vitamint. Ez nem volt igaz a dohányzókra, mivel a dohányzás csökkenti a D-vitamin szintjét a vérben.

Hogyan működik a D-vitamin?

A D-vitaminról kimutatták, hogy blokkolja a rákos daganatokat. A D-vitamint a máj feldolgozza, aktív formává alakítja, ami a kalcitriol és ez már egy erős rákellenes szer. Ez a forma ösztönzi a sejteket, hogy alkalmazkodjanak, a rákos sejteknél pedig az apoptózist. A kalciriol csökkenti a tumor vérellátását és megállítja a rák terjedését. Ezenfelül a kalcitriol segít a különféle felületek épségét megőrizni. Csökkenti annak valószínűségét, hogy a rákos sejtek megtámadják az egyes szerveket. Vagyis a D-vitamin a méhnyakrákkal szemben is hatékony.