A D-vitamin és az akne

d-vitamin11.jpegAz acne vulgaris a pattanások és a tényleges akne közös neve. Ez a bőrbetegség áltlaában a tizenéveseknél jelentkezik, de nagyon sok korosztályt érint még. Az akne a faggyúmirigyek betegsége: tudjuk, hogy ezek legfőbb feladata a bőrfelületet fényesen tartsa. Amikor a mirigyek eltömődnek, akkor a bőrön elszaporodnak a baktériumok, ami aknét eredményez.

Az akne fő tüneteit a pattanások, a hámló vörös bőr, a mitesszerek, a kitágult pórusok és az esetleges hegesedés.

Kockázati tényezők

Az akne legfőbb kockázati tényezői közé tartoznak a nyugati étrend (túl sok hús, tej és cukor fogyasztása, kevés zöldség és gyümölcs), a hormonális változások (különösen a tiniknél), a megemelkedett tesztoszteronszint, valamint a napfény hiánya.

Jellemzően megfigyelhető, hogy a téli vagy a tavaszi időszakban többaz aknéval küzdő ember, nyáron a pattanások csak ritkábban jelentkeznek. A napfény tehát csökkenti az acne vulgaris kockázatát. A tudósok megállapították, hogy az UVB sugarak képesek kezelni az aknét, mivel azok felmelegítik és elpusztítják a bőrön található szerves vegyületeket és baktériumokat.

A D-vitamin és a pattanások

A D-vitamin szintje és az akne mértéke egymással szorosan összefüggenek. Ha a szervezetben elegendő mennyiségű D-vitamin található, akkor a bőr betegségei is kisebb eséllyel alakulnak ki. A D-vitamin ezenfelül segíti a sebociták felszabadulását, amik katelicidineket és defenzineket állítanak elő, melyek olyan fehérjék, amik képesek a bőrfelületről elpusztítani a baktériumokat. Mivel a D-vitamin erősíti az immunrendszert, így közvetetten is segíthet a pattanások elleni küzdelemben.