TSH és D-vitamin

dvitamin1.jpgA TSH-t vagy pajzsmirigy stimuláló hormont az agyalapi mirigy termeli. Fő feladata, hogy szabályozza a pajzsmirigy hormontermelését. Ezek a tiroxin és a trijód-tironin, amik fontos szerepet játszanak a zsírok és a szánhidrátok emésztésében, valamint a normális növekedésben és fejlődésben. A TSH szintje megnövekedhet, ha a pajzsmirigy nem képes előállítani a szükséges mennyiségű hormont, illetve a pajzsmirigy túlműködése esetében a TSH szintje alacsonyabb lesz. Bizonyos vitamin, mint például a D-vitamin is, szerepet játszhat a pajzsmirigy szabályozásában és a TSH szintjének kiegyenlítésében. 

A D-vitamin és a TSH

A vér alacsony D-vitamin szitje összefüggésbe hozható a TSH megnövekedett koncentrációjával, állítja a 2011-es European Congress of Endocrinology konferencián elhangzott tanulmány. Az alacsony D-vitamin szint közvetetten befolyásolja a pajzsmirigy hormonok szintjét is, így pajzsmirigy-rendellenességeket eredményezhet. Egy 2011-es tanulmány megállapította, hogy az alacsony D-vitamin szint növeli az autoimmun pajzsmirigy betegségek kialakulását is, mely során az immunrendszer a szervezet által termelt pajzsmirigy hormonokat pusztítja el. Ez szintén rendellenes TSH szintet eredményezhet. Az új vizsgálatok azt mutatják, hogy az alacsony D-vitamin szint gyenge pajzsmirigy működést is eredményez.

Mellékhatások

A D-vitamin szedése a legtöbb esetben biztonságos, de túl nagy dózisa érelmeszesedéshez, vesekőhöz vezethet, illetve hányást, székrekedést, étvágytalanságot és súlyvesztést okozhat.

Címkék: tsh, dvitamin, d-vitamin