A D3-vitamin és az emésztési panaszok

d-vitamin10_1.jpgAz emésztési zavarok a tápcsatorna betegségeinek egyik lehetséges tünetei. Ez megjelenhet a tápcsatorna felső szakaszában - pl.  savas reflux - vagy a belekben is - pl. gázosodás, puffadás, székrekedés. A D3-vitamin néhány esetben befolyással lehet az emésztési problémákra, de az emésztési zavarok is befolyásolhatják a D3-vitamin felszívódását.

A D3-vitamin funkciói

A D3-vitaminnak a szervezetben nagyon sok funkciója van, többek között a szövetek karbantartásáért felelős, hiszen a kalcium felszívódását befolyásolja. A D3-vitamin erősíti a csontokat, az izmokat, az idegeket és más lágy szöveteket is. A megfelelő D3-vitamin szinttel az emésztés is helyreállítható, mivel a kalcium támogatja az agy és az emésztőrendszer közötti kommunikációt, illetve elősegíti a tápcsatorna izmainak megfelelő működését.

A túl sok D3-vitamin

Ha túl sokat fogyasztunk a D-vitaminból, az hatással lehet az emésztőrendszerre. Emésztési zavarok jelentkezhetnek a túl sok D3-vitamin bevitel következtében, mivel ennek következtében a szervezet kalciumszintje is megnövekszik. Ennek következményeként székrekedés vagy hasi diszkomfort jelentkezhet. A túl sok D3-vitamin okozhat kiszáradást, rossz közérzetet, étvágytalanságot és rendellenes emésztést is. Ha emésztési zavarokban szenvedünk, akkor szervezetünk D-vitamin szintje is befolyás alá kerül. Például az ásványi olajokat tartalmazó készítmények megakadályozhatják a D-vitamin normális felszívódását.