A D-vitamin hatással van a tesztoszteron szintre?

d50.jpegEgy új tanulmány a Journal of Asian Andrology-ban megállapította, hogy a D-vitamin hiánya összefüggésben állhat a tesztoszteron hiányával a koreai férfiaknál.

A tesztoszteron fontos szerepet játszik az izomtömeg, a hangulat fenntartásában, a vörösvérsejtek termelődésében, a csontok egészségének megőrzésében, illetve a szexuális funkció megfelelő biztosításában. A tesztoszteron hiánya azonban sok káros elváltozást okozhat a férfiak testében. A tesztoszteron hiánya okolható az elveszített nemi vágyért, a merevedési zavarokért, a csontritkulás kialakulásáért, a depresszióért, az izomtömeg elvesztéséért. Az alacsony tesztoszteronszint ezenfelül komoly kockázati tényezőt jelent a szív- és érrendszeri betegségek, a rák tekintetében, illetve fokozza a halálozás esélyét is.

A kutatások azt igazolták, vitamin D-vitamin fontos szerepet játszhat a termékenységgel kapcsolatos tényezők esetében: például csökkenti a policisztás petefészek szindróma esélyét, illetve a merevedési zavarokat is meg lehet a segítségével előzni. Eddig viszonylag azonban kevés kutatás foglalkozott azzal, hogy a D-vitamin milyen hatással van a tesztoszteron szinttel. A közelmúltban azonban a kutatók összehasonlították 652 koreai férfi tesztoszteron szintjét, illetve vérük D-vitamin koncentrációját és megállapították, hogy a D-vitamin hiánya közvetlen kapcsolatban áll a tesztoszteron-hiánnyal. 2,65-ször nagyobb esélye van e problémának, ha egy férfi D-vitamin szintje alacsonyabb, mint 20 ng/ml.