A D-vitaminhiány és a mentális stressz

dvitamin23.jpgEgy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy a D-vitamin hiányához társulhat a mentális stressz által kiváltott miokardiális ischaemia, illetve a fizikai stressz okozta szívizom ischaemia is.

A miokardiális ischaemia egy olyan állapot, amely akkor jelentkezik, ha a szívben teljesen vagy részlegesen elzáródnak az artériák a nem megfelelő véráramlás következtében. Ez csökkenti a szív oxigénellátását, és károsíthatja a szívizmot. A koszorúér-betegségek fő kiváltó okának tekinthető a miokardiális ischaemia.

A kutatókat már régóta érdekli a D-vitamin és a szív- és érrendszer kapcsolata. A vérben található D-vitamin receptorok jelenléte azt jelzi, hogy a D-vitamin segíthet a vérnyomás szabályozásában és befolyásolhatja a szív általános működését.

A D-vitaminról kimutatták, hogy kapcsolatban állhat a miokardiális ischaemiával, de ez nem jelenti azt, hogy egyedül csak a D-vitamin hiány tehető felelőssé a betegségért.

Egy új tanulmány a kutatók a D-vitamin és a miokardiális iszkémia közötti kapcsolatot vizsgálták és ehhez 255 olyan betegnél vizsgálták meg a D-vitamin szintjüket, akik ebben a betegségben szenvedtek.

Minden betegnél komoly fizikai és mentális stressz jelentkezett, ráadásul mindannyian komoly D-vitamin hiányos állapotban éltek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a D-vitamin hiánya szorosan kapcsolódik a mentális stressz által kiváltott miokardiális iszkémiához, illetve a fizikai stressz okozt iszkémiához is. Vagyis, ha elegendő D-vitamint szedünk, akkor ezt a betegségek is el lehet kerülni.