Cukrobetegség és a D-vitamin

A becslések szerint csak Amerikában 79 millió ember szenved prediabéteszben. A prediabétesz egy nemrég alkotott kifejezés, ami egyre gyakrabban előforduló állapot, amely során a vércukorszint krónikusan emelkedett, azonban még nem beszélhetünk kialakult diabéteszről. A prediabétesz kezelésében az a cél, hogy megakadályozzuk vagy késleltessük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A fő ajánlások közé tartozik a fogyás, az étkezési szokások javítása és a testmozgás. Azonban a kutatási eredmények azt is sugallják, hogy a D-vtamin szintje is szorosan kapcsolódik a cukorbetegséget megelőző állapot kialakulásához. Lehet, hogy egy napon kiderülhet, hogy a D-vitamin fontos lehet a prediabétesz kezelésében.

d-vitamin10_1.jpg

 A cukorbetegség megelőzése

A prediabétesz egy olyan állapot, amely során a vércukorszint tartósan magasabb a normálisnál, de még nem éri el azt a szintet, ahonnan már diagnosztizált cukorbetegségről beszélhetünk. Az orvosok és a tudósok is úgy olvassák ezt a feltételt, mint glükózintolerancia. Ennek alapján a CDC adatai reprezentatív felmérése szerint mintegy a felnőttek 35%-a szenved prediabéteszes állapotban. Mivel a prediabeticus természetesen növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, így már sokan a prediabetikus szakaszban megtapasztalhatják a cukorbetegség szövődményeit, a szívproblémákat, valamint a vérlipidekben bekövetkező negatív változásokat, például a koleszterinszint emelkedését. A legtöbb ember a cukorbetegséget megelőző állapotból tíz év alatt válik cukorbeteggé, de a National Diabetes Education Program arról számol be, hogy a teljes testsúly 5-7%-ának elvesztésével meg lehet előzni a betegséget.

2-es típusú cukorbetegség

 A 2-es típusú cukorbetegség egy olyan állapot, amelyben a szervezet nehezen képes kezelni a cukrot, azt nehezen képes feldolgozni. Általában a 2-es típusú cukorbetegség felnőttkorban, 40 éves kor után jelentkezik, de korábban is kialakulhat. Ha viszont már egyszer megjelent, akkor az életed végéig el fog tartani. Ha a cukorbetegséget nem kezelik, akkor olyan szövődmények is kialakulhatnak, mint a látásproblémák, a bőrproblémák, a keringési zavarok és a magas vérnyomás.

A 2-es típusú cukorbetegség áltlaában fokozatosan jelentkezik, ami azt jelenti, hogy enyhe feltételekkel kezdődik, de egyre rosszabb és rosszabb lesz az idő múlásával. Az embereknél a betegség legtöbbször súlyos már, amikor diagnosztizálják.

A 2-es típusú diabétesz kezelése élethosszig tart és a vércukorszint folyamazos ellenőrzésével jár együtt, illetve egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással, esetleg gyógyszerek kezeléssel. Vannak olyan páciensek, akik a diétával és testmozgással szinten tudják tartani a problémát, de sokan további segítségre van szüksége.

A kutatók felfigyeltek arra, hogy a D-vitamin is segíthet kezelni a cukrot a vérben. Továbbá a D-vitamin fontos szerepet játszik a kalcium szint szabályozásában is, ami szintén jó hatással van a vércukorszint kezelésében.

Van némi kutatás, ami megállapította, hogy azoknál a fiataloknál, akiknek a szervezetükben magasabb a D-vitamin szintje, csökken az esélye a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának életük későbbi szakaszában, mint azoknál, akiknek alacsonyabb a D-vitamin szintjük. A tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin kiegészítők is segíthetnek kezelni a cukorbetegség tüneteit.