A D-vitamin befolyásolja az alvás minőségét

d-vitamin19_1.jpgEgy új vizsgálat eredményei kapcsolatot találtak a tápanyagbevitel és az alvás hiányosságok között, és kiderítette, hogy a D-vitamin szorosan kapcsolódik az alvás közbeni regenerálódás folyamatához.

Még mindig kevés a D-vitamin és az alvászavarok kapcsolatát vizsgáló kutatás, így nehéz megállapítani a közöttük fellelhető ok-okozati kapcsolatot. Azonban az a néhány tanulmány, amely a D-vitamin és az alvás kapcsolatát vizsgálta, egyöntetűen arról számolt be, hogy a D-vitamin szorosan kapcsolódhat bizonyos alvási rendellenességekhez, például az alvási apnoe nevű betegséget.

A kutatások tehát általában azt mutatják, hogy az alvás, a tápanyagbevitel és a viselkedés szoros kapcsolatban áll egymással. A korábbi kutatások kimutatták, hogy az alvászavar, ami lényegében az az alacsony alvás minőséget jelöli, a tápanyagbevitel nem megfelelő volta következtében alakulhat ki. A NHANES kutatói nemrégiben olyan adatokat használtak, melyek segítettek megvilágítani, hogy a tápanyagbevitel milyen hatást gyakorol az alvás minőségére és alvás tüneteire.

A vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy a kevés D-vitamin leginkább hozzájárul az elalvási nehézséghez, és ha ez a tápanyag hiányzik a szervezetünkből, akkor nehéz fenntartani a teljes éjszakai alvást. A D-vitamin magasabb bevitele átlagosan 16%-kal csökkentette ezeket a problémákat. Az eredmények tehát arra utalnak, hogy szoros kapcsolat áll fenn a D-vitamin és az alvás minősége között.